Vind een erkende therapeut
Start meer weten?
Meer weten?

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen.
Dit onderdeel is nog in ontwikkeling. Daarom: niet gevonden wat u zocht? Mail dan uw vraag naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Waarom staan op deze site alleen maar ‘erkende haptotherapeuten’?
Vanuit het oogpunt van kwaliteit. Een erkende (en geregistreerde) haptotherapeut voldoet aan de eisen van de beroepsvereniging VVH (Vereniging van Haptotherapeuten) of NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg). Dit zijn eisen met betrekking tot: (voor-)opleiding, bij- en nascholing, inrichtingseisen praktijk, privacyeisen, bijhouden clientendossier, klachtenregeling en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

 

Wat is het verschil tussen een GZ-haptotherapeut (VVH) en een 'gewone' haptotherapeut (NFG)?

Het verschil zit in de vooropleiding. Dus de opleiding die men volgde voor de opleiding tot haptotherapeut. De VVH stelt als toelatingseis dat men HBO gezondheidszorg als vooropleiding moet hebben. Overigens heeft de benaming 'GZ-haptotherapeut'  geen wettelijke status.

De NFG stelt geen eisen aan de vooropleiding.

Wel hebben inmiddels alle haptotherapeuten (VVH en NFG) die hiervoor in aanmerking kwamen, de verplichte nascholing opleiding Medische basiskennis (HBO) gevolgd. Dit is door de overheid en de zorgverzekeraars verplicht gesteld.

 

Mijn huisarts adviseert ‘haptonomie’. Bedoelt hij dan haptotherapie?
Haptotherapie is een toegepaste vorm van haptonomie. Net als bijvoorbeeld haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Mogelijk bedoelt uw huisarts haptotherapie. Vraag anders expliciet of hij haptotherapie bedoeld.

 

Kan ik meteen geholpen worden als ik een therapeut gekozen heb?
U dient eerst een (telefonische) afspraak te maken. Sommige praktijken hebben een wachtlijst; anderen niet. Als de therapeut van uw keuze een praktijkprofiel heeft op deze site, kunt u daar zien of hij/zij een wachtlijst heeft.

 

Ik heb een therapeut gekozen, een afspraak gemaakt en dan?
De eerste kennismaking is tevens het eerste consult. Er wordt individueel gewerkt in sessies van een uur. De intakefase kan bestaan uit een 2e en 3e sessie. In deze beginfase kunt u, zowel als uw therapeut, besluiten wel of niet samen verder te gaan.

 

Kosten consult haptotherapie
De beroepsvereniging geeft geen richtlijnen uit wat een consult mag kosten. Elke haptotherapeut bepaalt zijn eigen tarief. Verschillen in tarieven kunnen ontstaan doordat bijv. iemand  zich ergens in heeft gespecialiseerd.